Wróć

Odkąd zaczęliśmy prowadzić pasiekę, a później los pokierował nas w stronę pszczelarstwa bardziej przyjaznego pszczołom niż pszczelarzom, zastanawiamy się dlaczego demonizuje się wpływ naturalnego miodu na kondycję rodziny pszczelej w okresie zimowli. O ile jesteśmy w stanie zrozumieć aspekty ekonomiczne, to twierdzenia, że cukier jest lepszy do zimowania pszczół niż miód, są dla nas całkowicie niezrozumiałe. Miód bez wątpienia jest bardziej odżywczy dla pszczół niż syrop cukrowy. Przecież rzesza pszczelarzy produkuje go właśnie dla jego unikatowych i prozdrowotnych właściwości. Naturalny pokarm pszczeli zresztą, to nie tylko miód, który daje im energię niezbędną do życia i pracy, ale przede wszystkim różnorodny pyłek zebrany przez pszczoły z okolicznych roślin. Jest to dla pszczół źródło niezbędnego im białka, tłuszczów i minerałów. Ten pokarm jest dla nich tym cenniejszy i zdrowszy, im czystsze jest środowisko, z którego go pozyskują.

Naturalny Pokarm

Środowisko Naturalne

Różnorodny Pyłek

Zdrowe Pszczoły

Pełnowartościowy Miód

PIERWOTNYM DOMEM PSZCZÓŁ JEST LAS

Las to najlepsze miejsce dla pszczół. Pierwotnie pszczoła miodna była stałą i naturalną częścią ekosystemu lasu. Stare drzewa dziuplaste stwarzały dogodne warunku do gniazdowania pszczół, a różnorodna roślinność gwarantowała im prawidłowy rozwój i pokarm przez cały rok. Obecnie pszczoły z jednego z gospodarzy lasu przekształciły się w jego rzadkiego gościa, a ekosystemy utraciły swojego najlepszego zapylacza.

Góry Świętokrzyskie, w których zlokalizowane są nasze pasieki, należą do najstarszych gór w Europie. Powstanie ich poprzez ruchy tektoniczne (orogeneza), powoduje duże zróżnicowanie geologiczne, jak również zmienność gleb i reżimów wilgotności (kilka strumieni). To z kolei wpływa na różnorodny drzewostan i występowanie lasów mieszanych, bogatych w poszycie.

Dzięki racjonalnie prowadzonej gospodarce leśnej, Puszcza Świętokrzyska i okoliczne lasy zachowały bogatą bioróżnorodność. Przeprowadzone tu badania Evoltree wskazały, że lasy świętokrzyskie należą do najbardziej różnorodnych w całej Polsce. Liczba gatunków owadów i grzybów jest duża, choć słabo zbadana. Lokalne lasy są stosunkowo zdrowe, nie cierpią z powodu masowych ataków „szkodników”. Trzeba też wiedzieć, że w zdrowym i zrównoważonym środowisku te ostatnie, są elementem normalnego ekosystemu lasów, dbając eliminację osobników słabych i chorych. Dzięki temu tworzą miejsce dla organizmów lepiej przystosowanych i sprzyjają różnorodności genetycznej.

Doskonałe walory środowiskowe, bogata i różnorodna roślinność, sprzyja naszym pszczołom i pozwala im pozyskiwać pełnowartościowy pokarm przez cały sezon. Specyficzny mikroklimat wpływa pozytywnie na ich zdrowie. To, w połączeniu z przyjazną gospodarką pasieczną, stwarza pszczołom warunki zbliżone do tych, w jakich funkcjonowały przed erą rozwoju intensywnego rolnictwa i pszczelarstwa „przemysłowego”.

ZNAJDŹ NAS NA:

Pasieka Łapa

pasieka@pasiekalapa.pl

+48 609  457 114

WARTO WIEDZIEĆ:

 o pszczołach

 o miodzie

Pasieka Łapa